безкоштовно.цілодобово.анонімно.

За наявності зайвої ваги та деяких захворювань картопля та макаронні вироби є не просто небажаними. Вони – табу. Дієтологи розкрили секрет, як знизити негативний вплив цих продуктів на організм і отримати максимальну користь із улюблених страв.

У чому шкода макаронів та картоплі?

Макаронні вироби та картопля містять велику кількість крохмалю. У гарячих продуктах крохмаль міститься у глікемічній формі. Він швидко засвоюється в організмі, підвищуючи рівень глюкози крові та викликаючи новий напад голоду. При низькій рухової активності енергія, що виділяється при розщепленні крохмалю, запасається в жирових депо.

Поради дієтолога щодо вживання макаронів та картоплі

Резистентний крохмаль

Вчені встановили, що при охолодженні страв з картоплі та макаронів відбувається стабілізація крохмалю, і він трансформується у стійку або резистентну форму. При охолодженні утворюється клейстеризований крохмаль, що має низьку швидкість ферментації.

Така сполука відрізняється від глікемічного крохмалю тим, що вона:

  • не перетравлюється в тонкому кишечнику, що запобігає утворенню глюкози та ріднить його з харчовими волокнами;

  • є субстратом для зростання та харчування мікрофлори товстого кишечника;

  • покращує метаболізм;

  • збільшує продукцію коротколанцюгових жирних кислот – основного джерела живлення для клітин слизової оболонки кишечника (колоноцитів) та профілактики запальних процесів, раку прямої кишки;

  • зміцнює імунітет, у тому числі всього організму.

Стійкий крохмаль поділяється на 4 типи. У холодній картоплі та макаронах міститься резистентний крохмаль третього типу. Щоб схуднути, потрібно з'їдати такого «стабілізованого» крохмалю більше, ніж клітковини – 45 г/доб. На його перетравлення витрачається велика кількість енергії, що отримується з жирових відкладень. "Спалювання" жиру при вживанні холодних крохмалистих продуктів йде швидше, ніж при перетравленні клітковини.

Результати вживання резистентного крохмалю

Холодна картопля – відмінне рішення. У бульбах міститься велика кількість нутрієнтів – калій, кальцій, залізо, цинк, магній та ін. Він містить вітаміни – С, групи В. Виключивши його з раціону, ми збіднюємо свій організм, недоотримуючи цінних поживних речовин. Холодні макарони та картопля допомагають зберегти баланс нутрієнтів і при цьому отримати додаткові «бонуси»:

  • чисту, здорову шкіру;

  • контроль глюкози та маси тіла;

  • нормальний склад мікробіоценозу кишечника;

  • зниження апетиту;

  • контроль переїдання.

Ці факти рекомендують прислухатися до слів дієтологів та дозволити організму працювати краще. У безлічі продуктів крохмаль використовується як загусник. Щоб усунути негативний вплив "швидких вуглеводів" на організм, розробляється рецептура стабілізації крохмалю.

Крім того, покращуються і фізичні властивості продуктів – обсяг, стабільність, адгезія, плівкоутворення. У Європі навіть почали вводити в деякі продукти резистентний крохмаль, щоб знизити їх негативний вплив на метаболічні процеси.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]

Корисні статті

2020-08-03

Практично всі чули про те, що рух - це життя. Дане твердження справедливо по відношенню практично до кожного. Особливо корисним воно стає в літньому віці. Тому воно навіть використовується для спеціальних лікувальних методик. Приватний будинок для людей похилого віку в Полтаві може використовувати велику кількість різноманітних методик, серед яких і ця.

2022-05-02

Атеросклероз широко поширене та підступне захворювання. Для нього характерне дуже повільне прогресування. Перші сліди утворення попередників бляшок холестерину в судинах виявляють у 6-місячних дітей. У малюків до року аномальні освіти є у 50% випадків, а після 10 років – у 100%. Проте перші клінічні симптоми з'являються у віці 40-50 років.

2020-08-04

Літні китайці не залишаються без уваги своїх дітей. Про це подбав уряд. Згідно із законом повнолітні жителі повинні в обов'язковому порядку відвідувати стареньких батьків. Якщо вони відмовляються від виконання своїх обов'язків, то їм загрожує судова справа.

Розрахунок вартості