Харчування в будинку для літніх людей "Тепло любих"
Важливо розуміти, що старість – це не хвороба, а всього лише один із життєвих етапів. Звичайно, люди похилого віку не мають так міцного здоров’я як колись, і тому харчування в будинках для людей похилого віку потрібно розробляти ретельно. Але при цьому не можна забувати й про те, що їжа повинна приносити задоволення. Це одна із небагатьох життєвих радостей, доступних у похилому віці. Про жодні «голодні» дієти або одноманітне меню в приватних пансіонатах й мови не має!
Обов’язкові продукти
- Риба. У ній містяться життєво необхідні жирні кислоти омега-3. Також вживання риби служить профілактикою атеросклерозу судин.
- Фрукти, овочі, сухофрукти. Вони наситять організм мікроелементами й вітамінами, при цьому знизивши рівень холестерину.
- Ягоди і мед. Це заміна шкідливим магазинним солодощам – печиву та цукеркам.
- Кисломолочні продукти. Їх дозволяється їсти практично в необмежених кількостях. Йогурти, кефір, ряжанка позбавлять стареньких від запорів, проблем із шлунково-кишковим трактем.
- Цибуля, петрушка, кріп. Зелень – це і джерело вітамінів, і прикраса харчування в будинках для людей похилого віку, і чудовий натуральний підсилювач смаку.
- М’ясо. Із віком людина все менше потребує тваринного білку, тому досить їсти м’ясо два рази на тиждень. М’ясний бульйон – раз на тиждень.
- Яйця. Оптимально у віці старше 60 років з’їдати три яйця на тиждень. Таке харчування в будинках для людей похилого віку принесе одну лише користь, не підвищивши надмірно рівню холестерину.
- Масло. Уживання вершкового масла обмежується одним бутербродем на день. Рослинна олія також вживається в розумних кількостях. Причому краще приправляти салати і каші свіжою нерафінованою олією.
- Крупи (особливо – гречка і вівсянка), макарони й хліб із цільнозернової пшениці. Ці продукти стимулюють роботу травної системи. Вони насичені складними вуглеводами, що дає відчуття ситості й надовго заряджають енергією.
Харчування в будинках для людей похилого віку в ідеалі складається із простих, знайомих старенькому страв: супів, запіканок, каш, тефтелей, котлет, вінегретів та інших салатів, овочевої ікри, фруктових десертів. Найчастіше їжа відварена або приготувлена на парі.
У малих кількостях бабусі й дідусі можуть дозволити собі кондитерські вироби, цукор і сіль (до 10 грамів на добу), консервацію, оселедець, копченості, бобові, гриби. А ось газовані напої й фастфуд – суворо під забороною. Також бажано відмовитися від кави та міцного чорного чаю на користь кавового напою (цикорію), какао, трав’яного чаю, компоту, соку, завареної шипшини.
Загальні правила харчування в будинках для людей похилого віку
Красиве сервірування. На схилі років зазвичай апетит значно погіршується. І людина, з’їдавши в молодості богатирську порцію, тепер долає лише кілька ложок. Пробудити апетит можна за допомогою психологічного прийому – естетичної сервіровки. Красиво подані страви обов’язково привернуть до себе увагу та запустять механізми травлення.
Розумний розмір порцій. Відсутність апетиту – це погано, але й переїдання несе в собі загрозу для здоров’я. Кількість їжі, необхідної стареньким, розраховують медики й дієтологи. Підрахунок калорій – це профілактика ожиріння, яке часто виникає в літньому віці через малорухливий спосіб життя та уповільнений метаболізм.
Дотримання режиму. Харчування в будинках для людей похилого віку здійснюється за графіком (зазвичай чотири рази на добу). Це допомагає заздалегідь налаштуватися на прийом їжі, розпланувати день. Крім того, кожен постоялець знає, що сьогодні в меню – і з радістю очікує улюблені страви. Індивідуальний підхід. Враховуються особисті побажання, потреби. Тим, хто не може жувати, продукти подають в подрібненому або кашоподібну вигляді. Хворим на цукровий діабет випічку та інші страви готують із цукрозамінниками. Ті, хто вільно пересуваються – харчуються в їдальні. А лежачим хворим їжу приносять в кімнати і при необхідності годують з ложки. Також кухарі аналізують смаки мешканців і частіше готують саме ту їжу, яка особливо полюбилася людям похилого віку. Харчування в будинках для людей похилого віку максимально наближене до звичного домашнього, але перевершує його в плані користі. У побуті люди не знають медичних норм і не мають можливості витрачати багато часу на готування. А в приватних пансіонатах для літніх професійні кухарі створюють ароматні, красиві, смачні страви – але в той же час здорові. Це одна із вагомих причин звернутися в будинок для людей похилого віку «Тепло любих»! На свята харчування в будинках для людей похилого віку зазнає деяких змін. Дозволяються послаблення. Наприклад, можна випити келих сухого вина (якщо немає протипоказань), на столах з’являються торти із кремом та інші смаколики.