Важливо розуміти, що старість – це не хвороба, а всього лише один із життєвих етапів. Звичайно, люди похилого віку не мають так міцного здоров'я як колись, і тому харчування в будинках для людей похилого віку потрібно розробляти ретельно. Але при цьому не можна забувати й про те, що їжа повинна приносити задоволення. Це одна із небагатьох життєвих радостей, доступних у похилому віці. Про жодні «голодні» дієти або одноманітне меню в приватних пансіонатах й мови не має!

Организация питания в Доме престарелых Тепло любимых

Обов'язкові продукти

Риба. У ній містяться життєво необхідні жирні кислоти омега-3. Також вживання риби служить профілактикою атеросклерозу судин.

  • Фрукти, овочі, сухофрукти. Вони наситять організм мікроелементами й вітамінами, при цьому знизивши рівень холестерину.
  • Ягоди і мед. Це заміна шкідливим магазинним солодощам – печиву та цукеркам.
  • Кисломолочні продукти. Їх дозволяється їсти практично в необмежених кількостях. Йогурти, кефір, ряжанка позбавлять стареньких від запорів, проблем із шлунково-кишковим трактем.
  • Цибуля, петрушка, кріп. Зелень – це і джерело вітамінів, і прикраса харчування в будинках для людей похилого віку, і чудовий натуральний підсилювач смаку.
  • М'ясо. Із віком людина все менше потребує тваринного білку, тому досить їсти м'ясо два рази на тиждень. М'ясний бульйон – раз на тиждень.
  • Яйця. Оптимально у віці старше 60 років з'їдати три яйця на тиждень. Таке харчування в будинках для людей похилого віку принесе одну лише користь, не підвищивши надмірно рівню холестерину.
  • Масло. Уживання вершкового масла обмежується одним бутербродем на день. Рослинна олія також вживається в розумних кількостях. Причому краще приправляти салати і каші свіжою нерафінованою олією.
  • Крупи (особливо – гречка і вівсянка), макарони й хліб із цільнозернової пшениці. Ці продукти стимулюють роботу травної системи. Вони насичені складними вуглеводами, що дає відчуття ситості й надовго заряджають енергією.

Харчування в будинках для людей похилого віку в ідеалі складається із простих, знайомих старенькому страв: супів, запіканок, каш, тефтелей, котлет, вінегретів та інших салатів, овочевої ікри, фруктових десертів. Найчастіше їжа відварена або приготувлена на парі.

У малих кількостях бабусі й дідусі можуть дозволити собі кондитерські вироби, цукор і сіль (до 10 грамів на добу), консервацію, оселедець, копченості, бобові, гриби. А ось газовані напої й фастфуд – суворо під забороною. Також бажано відмовитися від кави та міцного чорного чаю на користь кавового напою (цикорію), какао, трав'яного чаю, компоту, соку, завареної шипшини.

Загальні правила харчування в будинках для людей похилого віку

 Разнообразность питания в доме престарелых

Красиве сервірування. На схилі років зазвичай апетит значно погіршується. І людина, з'їдавши в молодості богатирську порцію, тепер долає лише кілька ложок. Пробудити апетит можна за допомогою психологічного прийому – естетичної сервіровки. Красиво подані страви обов'язково привернуть до себе увагу та запустять механізми травлення.

Розумний розмір порцій. Відсутність апетиту – це погано, але й переїдання несе в собі загрозу для здоров'я. Кількість їжі, необхідної стареньким, розраховують медики й дієтологи. Підрахунок калорій – це профілактика ожиріння, яке часто виникає в літньому віці через малорухливий спосіб життя та уповільнений метаболізм.

Зверніть увагу! Ви можете ознайомитися з щоденним розкладом пансіонату

Дотримання режиму. Харчування в будинках для людей похилого віку здійснюється за графіком (зазвичай чотири рази на добу). Це допомагає заздалегідь налаштуватися на прийом їжі, розпланувати день. Крім того, кожен постоялець знає, що сьогодні в меню – і з радістю очікує улюблені страви.

Індивідуальний підхід. Враховуються особисті побажання, потреби. Тим, хто не може жувати, продукти подають в подрібненому або кашоподібну вигляді. Хворим на цукровий діабет випічку та інші страви готують із цукрозамінниками. Ті, хто вільно пересуваються - харчуються в їдальні. А лежачим хворим їжу приносять в кімнати і при необхідності годують з ложки. Також кухарі аналізують смаки мешканців і частіше готують саме ту їжу, яка особливо полюбилася людям похилого віку.

На свята харчування в будинках для людей похилого віку зазнає деяких змін. Дозволяються послаблення. Наприклад, можна випити келих сухого вина (якщо немає протипоказань), на столах з'являються торти із кремом та інші смаколики.

Харчування в будинках для людей похилого віку максимально наближене до звичного домашнього, але перевершує його в плані користі. У побуті люди не знають медичних норм і не мають можливості витрачати багато часу на готування. А в приватних пансіонатах для літніх професійні кухарі створюють ароматні, красиві, смачні страви – але в той же час здорові. Це одна із вагомих причин звернутися в будинок для людей похилого віку «Тепло любих»!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 [16 Голоса (ів)]

Корисні статті

2020-08-03

Проблеми із зайвою вагою виникають у людей будь-якого віку, але особливо страждають від цього літні люди. Зайві кілограми, крім естетичних і побутових незручностей, провокують різні захворювання. Поки організм молодий, можна експериментувати із дієтами й суттєвими фізичними навантаженнями. У літньому віці подібні заходи не припустимі. Кращим рішенням буде вирушити до будинку престарілих Кривий Ріг, де під керівництвом досвідчених фахівців люди похилого віку зможуть поправити здоров'я й позбутися зайвих кілограмів.

2020-10-29

При цукровому діабеті людина середнього віку в змозі доглядати за собою самостійно. Але людям похилого віку з таким діагнозом в більшості випадків потрібна кваліфікована допомога фахівців. Хоча цукровий діабет і важка хвороба, яку неможливо вилікувати, але за допомогою правильного догляду її вдасться контролювати, значно поліпшивши якість життя людей похилого віку. У приватному пансіонаті «Тепло любих» створені всі необхідні умови для проживання і лікування пенсіонерів-діабетиків.

2020-08-04

Словосполучення «будинок престарілих» незмінно лякає – і стареньких, і їх дорослих дітей. Однак сучасний будинок для людей похилого віку відрізняється від звичних уявлень таких закладів.