безкоштовно.цілодобово.анонімно.

Важливо розуміти, що старість – це не хвороба, а всього лише один із життєвих етапів. Звичайно, люди похилого віку не мають так міцного здоров'я як колись, і тому харчування в будинках для людей похилого віку потрібно розробляти ретельно. Але при цьому не можна забувати й про те, що їжа повинна приносити задоволення. Це одна із небагатьох життєвих радостей, доступних у похилому віці. Про жодні «голодні» дієти або одноманітне меню в приватних пансіонатах й мови не має!

Организация питания в Доме престарелых Тепло любимых

Обов'язкові продукти

Риба. У ній містяться життєво необхідні жирні кислоти омега-3. Також вживання риби служить профілактикою атеросклерозу судин.

  • Фрукти, овочі, сухофрукти. Вони наситять організм мікроелементами й вітамінами, при цьому знизивши рівень холестерину.
  • Ягоди і мед. Це заміна шкідливим магазинним солодощам – печиву та цукеркам.
  • Кисломолочні продукти. Їх дозволяється їсти практично в необмежених кількостях. Йогурти, кефір, ряжанка позбавлять стареньких від запорів, проблем із шлунково-кишковим трактем.
  • Цибуля, петрушка, кріп. Зелень – це і джерело вітамінів, і прикраса харчування в будинках для людей похилого віку, і чудовий натуральний підсилювач смаку.
  • М'ясо. Із віком людина все менше потребує тваринного білку, тому досить їсти м'ясо два рази на тиждень. М'ясний бульйон – раз на тиждень.
  • Яйця. Оптимально у віці старше 60 років з'їдати три яйця на тиждень. Таке харчування в будинках для людей похилого віку принесе одну лише користь, не підвищивши надмірно рівню холестерину.
  • Масло. Уживання вершкового масла обмежується одним бутербродем на день. Рослинна олія також вживається в розумних кількостях. Причому краще приправляти салати і каші свіжою нерафінованою олією.
  • Крупи (особливо – гречка і вівсянка), макарони й хліб із цільнозернової пшениці. Ці продукти стимулюють роботу травної системи. Вони насичені складними вуглеводами, що дає відчуття ситості й надовго заряджають енергією.

Харчування в будинках для людей похилого віку в ідеалі складається із простих, знайомих старенькому страв: супів, запіканок, каш, тефтелей, котлет, вінегретів та інших салатів, овочевої ікри, фруктових десертів. Найчастіше їжа відварена або приготувлена на парі.

У малих кількостях бабусі й дідусі можуть дозволити собі кондитерські вироби, цукор і сіль (до 10 грамів на добу), консервацію, оселедець, копченості, бобові, гриби. А ось газовані напої й фастфуд – суворо під забороною. Також бажано відмовитися від кави та міцного чорного чаю на користь кавового напою (цикорію), какао, трав'яного чаю, компоту, соку, завареної шипшини.

Загальні правила харчування в будинках для людей похилого віку

 Разнообразность питания в доме престарелых

Красиве сервірування. На схилі років зазвичай апетит значно погіршується. І людина, з'їдавши в молодості богатирську порцію, тепер долає лише кілька ложок. Пробудити апетит можна за допомогою психологічного прийому – естетичної сервіровки. Красиво подані страви обов'язково привернуть до себе увагу та запустять механізми травлення.

Розумний розмір порцій. Відсутність апетиту – це погано, але й переїдання несе в собі загрозу для здоров'я. Кількість їжі, необхідної стареньким, розраховують медики й дієтологи. Підрахунок калорій – це профілактика ожиріння, яке часто виникає в літньому віці через малорухливий спосіб життя та уповільнений метаболізм.

Зверніть увагу! Ви можете ознайомитися з щоденним розкладом пансіонату

Дотримання режиму. Харчування в будинках для людей похилого віку здійснюється за графіком (зазвичай чотири рази на добу). Це допомагає заздалегідь налаштуватися на прийом їжі, розпланувати день. Крім того, кожен постоялець знає, що сьогодні в меню – і з радістю очікує улюблені страви.

Індивідуальний підхід. Враховуються особисті побажання, потреби. Тим, хто не може жувати, продукти подають в подрібненому або кашоподібну вигляді. Хворим на цукровий діабет випічку та інші страви готують із цукрозамінниками. Ті, хто вільно пересуваються - харчуються в їдальні. А лежачим хворим їжу приносять в кімнати і при необхідності годують з ложки. Також кухарі аналізують смаки мешканців і частіше готують саме ту їжу, яка особливо полюбилася людям похилого віку.

На свята харчування в будинках для людей похилого віку зазнає деяких змін. Дозволяються послаблення. Наприклад, можна випити келих сухого вина (якщо немає протипоказань), на столах з'являються торти із кремом та інші смаколики.

Харчування в будинках для людей похилого віку максимально наближене до звичного домашнього, але перевершує його в плані користі. У побуті люди не знають медичних норм і не мають можливості витрачати багато часу на готування. А в приватних пансіонатах для літніх професійні кухарі створюють ароматні, красиві, смачні страви – але в той же час здорові. Це одна із вагомих причин звернутися в будинок для людей похилого віку «Тепло любих»!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 [16 Голоса (ів)]

Корисні статті

2020-08-03

Своєчасне розпізнавання інсульту дозволяє розраховувати на відновлення і мінімальні наслідки для організму. Багато що залежить від розмірів ураженої ділянки в мозку людини. Чим він більший, тим істотніше наслідки. Зараз київський будинок престарілих може стати одним із кращих виборів для проходження реабілітації після такої поразки. Доглядати вдома за хворою людиною буде дуже складно з багатьох причин. Треба мати знання, навички, відповідне обладнання та безліч іншого.

2022-05-02

Атеросклероз широко поширене та підступне захворювання. Для нього характерне дуже повільне прогресування. Перші сліди утворення попередників бляшок холестерину в судинах виявляють у 6-місячних дітей. У малюків до року аномальні освіти є у 50% випадків, а після 10 років – у 100%. Проте перші клінічні симптоми з'являються у віці 40-50 років.

2022-05-11

Атеросклероз - поширена патологія серцево-судинної системи, що розвивається внаслідок порушення обміну ліпідів. Холестеринові бляшки, що утворюються на внутрішніх стінках артерій, перешкоджають току крові, що призводить до розладів кровообігу та гіпоксії органів.

Розрахунок вартості