Їжте макарони та картоплю холодними – поради дієтолога
За наявності зайвої ваги та деяких захворювань картопля та макаронні вироби є не просто небажаними. Вони – табу. Дієтологи розкрили секрет, як знизити негативний вплив цих продуктів на організм і отримати максимальну користь із улюблених страв.
У чому шкода макаронів та картоплі?
Макаронні вироби та картопля містять велику кількість крохмалю. У гарячих продуктах крохмаль міститься у глікемічній формі. Він швидко засвоюється в організмі, підвищуючи рівень глюкози крові та викликаючи новий напад голоду. При низькій рухової активності енергія, що виділяється при розщепленні крохмалю, запасається в жирових депо.
Резистентний крохмаль
Вчені встановили, що при охолодженні страв з картоплі та макаронів відбувається стабілізація крохмалю, і він трансформується у стійку або резистентну форму. При охолодженні утворюється клейстеризований крохмаль, що має низьку швидкість ферментації.
Така сполука відрізняється від глікемічного крохмалю тим, що вона:
-
не перетравлюється в тонкому кишечнику, що запобігає утворенню глюкози та ріднить його з харчовими волокнами;
-
є субстратом для зростання та харчування мікрофлори товстого кишечника;
-
покращує метаболізм;
-
збільшує продукцію коротколанцюгових жирних кислот – основного джерела живлення для клітин слизової оболонки кишечника (колоноцитів) та профілактики запальних процесів, раку прямої кишки;
-
зміцнює імунітет, у тому числі всього організму.
Стійкий крохмаль поділяється на 4 типи. У холодній картоплі та макаронах міститься резистентний крохмаль третього типу. Щоб схуднути, потрібно з’їдати такого «стабілізованого» крохмалю більше, ніж клітковини – 45 г/доб. На його перетравлення витрачається велика кількість енергії, що отримується з жирових відкладень. “Спалювання” жиру при вживанні холодних крохмалистих продуктів йде швидше, ніж при перетравленні клітковини.
Результати вживання резистентного крохмалю
Холодна картопля – відмінне рішення. У бульбах міститься велика кількість нутрієнтів – калій, кальцій, залізо, цинк, магній та ін. Він містить вітаміни – С, групи В. Виключивши його з раціону, ми збіднюємо свій організм, недоотримуючи цінних поживних речовин. Холодні макарони та картопля допомагають зберегти баланс нутрієнтів і при цьому отримати додаткові «бонуси»:
-
чисту, здорову шкіру;
-
контроль глюкози та маси тіла;
-
нормальний склад мікробіоценозу кишечника;
-
зниження апетиту;
-
контроль переїдання.
Ці факти рекомендують прислухатися до слів дієтологів та дозволити організму працювати краще. У безлічі продуктів крохмаль використовується як загусник. Щоб усунути негативний вплив “швидких вуглеводів” на організм, розробляється рецептура стабілізації крохмалю.
Крім того, покращуються і фізичні властивості продуктів – обсяг, стабільність, адгезія, плівкоутворення. У Європі навіть почали вводити в деякі продукти резистентний крохмаль, щоб знизити їх негативний вплив на метаболічні процеси.