Гіполіпідемічна дієта при атеросклерозі: переваги, результати, склад
Атеросклероз – хронічне запальне захворювання, що супроводжується утворенням атеросклеротичних бляшок, тромбів та порушенням кровотоку. Патологія поширена і призводить до таких важких наслідків, як ішемічний інсульт та інфаркт міокарда. Вони є провідними причинами смертності та інвалідизації. Вилікувати захворювання неможливо, але заходи профілактики дозволяють уповільнити прогрес патології. Одним із превентивних методів є дієтотерапія.
Принципи гіполіпідемічного харчування
З їжі людина отримує 1/3 холестерину. Більшість – 2/3 синтезується у організмі шляхом складних реакцій. Причина атеросклерозу – порушення обмінних процесів. Збій у засвоєнні та трансформації ліпідів призводить до утворення атеросклеротичних бляшок. Застосування правильної дієти дозволяє:
- стабілізувати вже наявні атеросклеротичні бляшки та попередити їх ерозію, з наступним витіканням у кров’яне русло рідкого ядра;
- нормалізувати ліпідний метаболізм;
- покращити стан ендотелію (внутрішнього солю) судинної стінки;
- зміцнити судини та активізувати транспорт крові;
- нормалізувати систему згортання/згортання крові;
- знизити зайву вагу та контролювати масу тіла;
- оптимізувати функції всіх систем організму;
- не перевантажувати печінку, ЦНС, серцево-судинну систему.
Дієта є важливою частиною комплексної терапії та профілактики атеросклерозу. Однією з лікувальних гіполіпідемічних дієт є раціон, розроблений основоположником дієтології М.І. Певзнер – стіл №10С. Дієта має 2 варіанти, які рекомендують пацієнту залежно від його маси тіла:
- енергетична цінність першого варіанта дієти становить 2400-2500 ккал, а другого – 1900-2100 ккал;
- вуглеводи у першому варіанті становлять 350-400 гм. (50 г цукру), тоді як у другому – 250-300 гм. (цукор виключають).
Загальні рекомендації при складанні щоденного меню:
- Обмежити/виключити тваринні жири. Загальний вміст жирів становить 30% калорійності раціону. Основна частина – рослинні жири з низьким вмістом «поганого» холестерину.
- Свіжі овочі та фрукти повинні становити 500 г на добу. Вони є постачальниками вітамінів, мінералів, рослинних волокон.
- Високий вміст у раціоні зернових, злаків, оскільки вони містять рослинні стеноли. Рекомендується не менше 1,5 г на добу, оскільки вони знижують концентрацію ліпопротеїнів низької щільності, попереджають утворення та зростання атеросклеротичних бляшок.
- Обмежити вживання солі до ≤ 6 г/доб.
- Білки мають забезпечувати потреби організму. Перевагу слід віддавати м’ясу птиці (без шкіри), пісній телятині, кролятині, морській та океанічній рибі, морепродуктам, сиру та іншим нежирним кисломолочним джерелам білка.
- Підтримувати питний режим не менше 1 л. протягом доби. Перевага віддається чистій воді, трав’яним чаям та відварам плодів шипшини.
- Харчування дробове, 4-5-разове, щоб не перевантажувати травну систему.
- Страви готувати без смаження на олії. Краще варити, запікати чи готувати на пару.
- Виключити «швидкі» вуглеводи – солодощі, здобу, цукор.
Дотримання такої дієти знижує всмоктування екзогенного холестерину (в порожнині кишківника) на 50-80%. Печінка посилено пригнічує рецептори, чутливі до ліпопротеїнів низької щільності, що дозволяє знизити рівень холестерину крові на 10-15%. Кожен 1% зниження холестерину знижує ризик смерті від атеросклерозу на 3%.
Перелік дозволених продуктів
До списку продуктів, які обов’язково повинні входити в гіполіпідемічний раціон, включають:
- нежирну морську рибу;
- морепродукти – кальмари, креветки, мідії, морські їстівні водорості;
- свіжі чи відварені овочі – капусту, кабачки, морква, буряк;
- зелень;
- білки курячих яєць, білкові омлети парові;
- соняшникову, кукурудзяну, оливкову або рапсову олію;
- молочну продукцію – знежирений сир, йогурт без наповнювачів, кефір, молоко;
- пшоняну, гречану кашу, вівсянку;
- борошняні вироби – зерновий чи житній хліб, галети, нездобне печиво;
- напої – слабозаварений чорний або зелений чай, компот, цикорій, овочевий чи фруктовий (з несолодких плодів) сік, трав’яні відвари.
Перелічені продукти забезпечують тканини життєво важливими білками, вітамінами, мінеральними сполуками повноцінного функціонування. При цьому вони не містять «швидких» вуглеводів, холестерину, багаті на магній, калій, селен.
Продукти, які слід обмежувати
У дієти харчування допускається ряд продуктів, які при атеросклерозі підвищують холестерин. Однак їх рекомендується вживати не частіше 2-3 разів на тиждень і невеликими порціями:
- м’ясо дієтичне, нежирних сортів – курка, індичка, яловичина, крольчатина (на 1 порцію дозволено 85-90 г приготовленого м’яса, 100 г риби;)
- жовтки яєць або цілісні яйця, приготовані некруто – 1 шт.;
- масло вершкове – 1 ст. л;
- шліфований рис;
- макарони;
- сир нежирного сорту – фета, тофу, риккоту;
- гіркий шоколад;
- сухофрукти, родзинки;
- мед.
При надмірній вазі, діабеті останні два пункти слід виключити, а решту готувати пару разів на тиждень. Тварини жири необхідні побудови мієлінових оболонок, мозку. Але вони збільшують рівень ЛПНГ, тому їх необхідно вживати невеликими порціями та нечасто.
Вуглеводи також необхідні для забезпечення енергетичного балансу. Фруктоза сухофруктів та натурального меду допоможе відновити витрачену енергію без коливань глюкози крові.
Заборонені продукти
Всі продукти, що сприяють збільшенню поганого холестерину, цукру крові, калорійності їжі, рекомендується виключити з раціону. До них відносять:
- м’ясо жирного сорту – свинину, баранину, качку, гусей;
- жирну рибу, а також печінку тріски, рибну консерву, ікру;
- м’ясну продукцію – ковбасу, сосиски, тушонку, паштет;
- пельмені, чебуреки, вареники, млинці з начинкою;
- субпродукти – нирки, печінку;
- бульйони наваристі з риби, м’яса, грибів;
- соління, консервовану продукцію, копченості;
- соуси гострі та жирні;
- здобу, солодку випічку, кондитерку;
- продукцію з незбираного молока – тверді сири, ряженку, морозиво, креми, вершкове масло;
- тварини та кулінарні жири, продукти з транс-жирами;
- міцна кава, чай, солодкі ягідні та фруктові соки;
- варення, джем, конфітюр.
До цього списку слід віднести страви, приготовлені в маслі, смажені. Усі вони стимулюють зростання атеросклеротичних бляшок, сприяють гіпоглікемії, ожирінню.
Перелічені продукти, крім тваринного жиру, простих вуглеводів, консервантів, канцерогенів, екстрактів та смакових добавок, містять підвищену кількість солі, спецій. Вони негативно впливають на серцевий м’яз та судини, порушують обмін речовин. З зазначених вище продуктів розробляють щоденне або щотижневе меню.
Раціон на добу
Щоб правильно розробити меню на день, рекомендується вибирати продукти зі списку дозволених та підрахувати їхню калорійність. Зразкове меню виглядатиме так:
- Ранковий прийом їжі (від 300 до 500 ккал): сирний пудинг, гречана каша, приготовлена на воді без олії, зелений чай.
- Другий сніданок (до 200 ккал): зелене яблуко.
- Обідній прийом їжі (від 800 до 1000 ккал): суп з перловкою на бульйоні з овочів з маслом (рослинним), тефтелі з курячого філе на пару, морква тушкована або свіжа, сухофруктовий компот.
- Полуденок (до 200 ккал): малиново-шипшинний напій.
- Увечері (не менше 300 і не більше 500 ккал): риба на пару, салат із морської капусти, відварена картопля, чай.
- Перед нічним відпочинком кефір 1%.
Загальний обсяг порції не повинен перевищувати 1 склянку. Більшість її повинні становити овочі із зеленню – це 80%, м’ясо чи риба – 20%. Грубі овочі слід відварити або протушкувати, додавши в невеликій кількості олію. Сметану (не вище 1%) вершкове масло вводять у вже приготовані страви перед подачею. Хліб обмежують, але можна їсти в день житнього чи цільнозернового 150 г, білого з пшеничного борошна – 100 г.
Цукор при дієті першого варіанта – не більше 50 г. Його можна замінити стевією чи медом. Останній перекус має бути пізніше 19 годин. Слід випивати за добу 1-1,5 л води. Перед сніданком випивають 1-2 склянки теплої води, щоб стимулювати шлунок після сну. Пити краще за 30 хвилин до кожного прийому їжі. Перекушування допомагають позбутися відчуття голоду, не перевантажуючи при цьому травну систему.
Раціон на тиждень складають за таким же принципом. Складене заздалегідь меню допомагає купити необхідні продукти, зробити заготовки перших і других страв. Живлення має бути збалансованим за жирами/білками/вуглеводами. Бажання швидко схуднути призводить до «перекосу» у бік збільшення кількості білків, що може спричинити ураження нирок та печінки.
Крім столу №10С можна використовувати середземноморську дієту. Доведено, що морепродукти, морська капуста виводять холестерин, блокують перекисне окиснення жирів, усуває вісцеральний жир, покращує коагуляційні властивості крові.
Цей вид дієти також знижує ризик смерті від наслідків атеросклерозу на 2-2,5%. Якщо матеріальні засоби не дозволяють використовувати досить дорогі продукти для середземноморської дієти, фахівці рекомендують скандинавську.
Зміна дієти повинна бути схвалена лікарем. Для складання збалансованого меню варто вдаватися до послуг професійних дієтологів і доповнювати правильне харчування спортом, плаванням, танцями.