безкоштовно.цілодобово.анонімно.

За наявності зайвої ваги та деяких захворювань картопля та макаронні вироби є не просто небажаними. Вони – табу. Дієтологи розкрили секрет, як знизити негативний вплив цих продуктів на організм і отримати максимальну користь із улюблених страв.

У чому шкода макаронів та картоплі?

Макаронні вироби та картопля містять велику кількість крохмалю. У гарячих продуктах крохмаль міститься у глікемічній формі. Він швидко засвоюється в організмі, підвищуючи рівень глюкози крові та викликаючи новий напад голоду. При низькій рухової активності енергія, що виділяється при розщепленні крохмалю, запасається в жирових депо.

Поради дієтолога щодо вживання макаронів та картоплі

Резистентний крохмаль

Вчені встановили, що при охолодженні страв з картоплі та макаронів відбувається стабілізація крохмалю, і він трансформується у стійку або резистентну форму. При охолодженні утворюється клейстеризований крохмаль, що має низьку швидкість ферментації.

Така сполука відрізняється від глікемічного крохмалю тим, що вона:

  • не перетравлюється в тонкому кишечнику, що запобігає утворенню глюкози та ріднить його з харчовими волокнами;

  • є субстратом для зростання та харчування мікрофлори товстого кишечника;

  • покращує метаболізм;

  • збільшує продукцію коротколанцюгових жирних кислот – основного джерела живлення для клітин слизової оболонки кишечника (колоноцитів) та профілактики запальних процесів, раку прямої кишки;

  • зміцнює імунітет, у тому числі всього організму.

Стійкий крохмаль поділяється на 4 типи. У холодній картоплі та макаронах міститься резистентний крохмаль третього типу. Щоб схуднути, потрібно з'їдати такого «стабілізованого» крохмалю більше, ніж клітковини – 45 г/доб. На його перетравлення витрачається велика кількість енергії, що отримується з жирових відкладень. "Спалювання" жиру при вживанні холодних крохмалистих продуктів йде швидше, ніж при перетравленні клітковини.

Результати вживання резистентного крохмалю

Холодна картопля – відмінне рішення. У бульбах міститься велика кількість нутрієнтів – калій, кальцій, залізо, цинк, магній та ін. Він містить вітаміни – С, групи В. Виключивши його з раціону, ми збіднюємо свій організм, недоотримуючи цінних поживних речовин. Холодні макарони та картопля допомагають зберегти баланс нутрієнтів і при цьому отримати додаткові «бонуси»:

  • чисту, здорову шкіру;

  • контроль глюкози та маси тіла;

  • нормальний склад мікробіоценозу кишечника;

  • зниження апетиту;

  • контроль переїдання.

Ці факти рекомендують прислухатися до слів дієтологів та дозволити організму працювати краще. У безлічі продуктів крохмаль використовується як загусник. Щоб усунути негативний вплив "швидких вуглеводів" на організм, розробляється рецептура стабілізації крохмалю.

Крім того, покращуються і фізичні властивості продуктів – обсяг, стабільність, адгезія, плівкоутворення. У Європі навіть почали вводити в деякі продукти резистентний крохмаль, щоб знизити їх негативний вплив на метаболічні процеси.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]

Корисні статті

2020-08-03

Головне бажання практично всіх людей полягає в тому, щоб їхні близькі та рідні були здорові й перебували в комфортних умовах. На превеликий жаль, далеко не завжди вдається проводити із бабусями й дідусями увесь свій вільний час. Кар'єра, сім'я, виховання дітей – на це йдуть основні ресурси.

2020-08-03

Якщо літня людина потребує сторонньої допомоги, важливо підібрати оптимальний варіант для її надання. Це може бути приватний старий будинок або доглядальниця. Кожен варіант має свої унікальні особливості. Важливо прийняти вірне рішення.

2020-08-03

Старість приносить для багатьох людей велику кількість різноманітних проблем. Ситуація може додатково ускладнитися в результаті отримання травми або серйозного захворювання. Іноді вдається вилікуватися ій відновитися, але тільки після тривалої підтримки фахівців. Весь цей час людина фактично прикута до ліжка. Для нормального цілодобового догляду доцільно вибрати будинок для людей похилого віку у Києві. Якщо є час, можна спробувати зробити все самостійно. Але це по-справжньому важко, тому як треба мати навички, знання й терпіння.