безкоштовно.цілодобово.анонімно.

За наявності зайвої ваги та деяких захворювань картопля та макаронні вироби є не просто небажаними. Вони – табу. Дієтологи розкрили секрет, як знизити негативний вплив цих продуктів на організм і отримати максимальну користь із улюблених страв.

У чому шкода макаронів та картоплі?

Макаронні вироби та картопля містять велику кількість крохмалю. У гарячих продуктах крохмаль міститься у глікемічній формі. Він швидко засвоюється в організмі, підвищуючи рівень глюкози крові та викликаючи новий напад голоду. При низькій рухової активності енергія, що виділяється при розщепленні крохмалю, запасається в жирових депо.

Поради дієтолога щодо вживання макаронів та картоплі

Резистентний крохмаль

Вчені встановили, що при охолодженні страв з картоплі та макаронів відбувається стабілізація крохмалю, і він трансформується у стійку або резистентну форму. При охолодженні утворюється клейстеризований крохмаль, що має низьку швидкість ферментації.

Така сполука відрізняється від глікемічного крохмалю тим, що вона:

  • не перетравлюється в тонкому кишечнику, що запобігає утворенню глюкози та ріднить його з харчовими волокнами;

  • є субстратом для зростання та харчування мікрофлори товстого кишечника;

  • покращує метаболізм;

  • збільшує продукцію коротколанцюгових жирних кислот – основного джерела живлення для клітин слизової оболонки кишечника (колоноцитів) та профілактики запальних процесів, раку прямої кишки;

  • зміцнює імунітет, у тому числі всього організму.

Стійкий крохмаль поділяється на 4 типи. У холодній картоплі та макаронах міститься резистентний крохмаль третього типу. Щоб схуднути, потрібно з'їдати такого «стабілізованого» крохмалю більше, ніж клітковини – 45 г/доб. На його перетравлення витрачається велика кількість енергії, що отримується з жирових відкладень. "Спалювання" жиру при вживанні холодних крохмалистих продуктів йде швидше, ніж при перетравленні клітковини.

Результати вживання резистентного крохмалю

Холодна картопля – відмінне рішення. У бульбах міститься велика кількість нутрієнтів – калій, кальцій, залізо, цинк, магній та ін. Він містить вітаміни – С, групи В. Виключивши його з раціону, ми збіднюємо свій організм, недоотримуючи цінних поживних речовин. Холодні макарони та картопля допомагають зберегти баланс нутрієнтів і при цьому отримати додаткові «бонуси»:

  • чисту, здорову шкіру;

  • контроль глюкози та маси тіла;

  • нормальний склад мікробіоценозу кишечника;

  • зниження апетиту;

  • контроль переїдання.

Ці факти рекомендують прислухатися до слів дієтологів та дозволити організму працювати краще. У безлічі продуктів крохмаль використовується як загусник. Щоб усунути негативний вплив "швидких вуглеводів" на організм, розробляється рецептура стабілізації крохмалю.

Крім того, покращуються і фізичні властивості продуктів – обсяг, стабільність, адгезія, плівкоутворення. У Європі навіть почали вводити в деякі продукти резистентний крохмаль, щоб знизити їх негативний вплив на метаболічні процеси.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]

Корисні статті

2022-05-11

Атеросклероз - поширена патологія серцево-судинної системи, що розвивається внаслідок порушення обміну ліпідів. Холестеринові бляшки, що утворюються на внутрішніх стінках артерій, перешкоджають току крові, що призводить до розладів кровообігу та гіпоксії органів.

2020-08-03

Світ став помітно суворіше та жорсткіше. Це стосується всіх сфер нашого непростого життя. Сучасність диктує нам нові закони, де людським, нормальним відносинам між людьми місця вже не залишається.

2020-08-03

На жаль, жодна країна в світі не може обійтися без існування подібних закладів. Психоневрологічний інтернат для престарілих (та інвалідів) являє собою стаціонарне установа, в якому живуть і лікуються люди з психічними розладами.

Розрахунок вартості