безкоштовно.цілодобово.анонімно.

Запор - порушення функцій шлунково-кишкового тракту, від якого страждають багато людей. Сидяча робота, відсутність регулярних фізичних навантажень, стреси та неправильне харчування - всі ці фактори присутні в житті сучасної людини й часто провокують порушення кишкової перистальтики. Нерідко запори виникають і в літньому віці. Дану проблему рекомендується вирішувати відразу, в іншому випадку запори можуть привести до численних ускладнень, наприклад, появи геморою.

Дієтичне харчування при запорах

Основний метод усунення запору - дотримання дієти. Самостійно організувати грамотний раціон для літньої людини, що проживає з родичами - складне завдання. Простіше йде справа з пенсіонерами, що живуть у приватному будинку для літніх людей.

«У пансіонаті «Тепло любих» дієтолог розробляє індивідуальне меню з урахуванням вікової категорії, особливостей організму, фізичного стану постояльців.»

При складанні щоденного меню для літніх людей, які страждають запорами, також враховується наступне:

  • Режим прийому їжі - дробовий. Їжа приймається невеликими порціями, до 5-6 разів на день.
  • Переважання в меню овочів і фруктів у відварному та запеченому вигляді, житнього хліба, пісного м'яса.
  • Їжа - не надто гаряча або холодна. Оптимальні температури - від + 15 ° С до + 50 ° С.

Їсти потрібно повільно, ретельно пережовуючи кожен шматок.

Причини виникнення запорів

У літньому віці запор часто виникає під впливом провокуючих чинників:

  • вікових змін у складі кишкової мікрофлори;
  • вживання їжі великими шматками;
  • недостатнього питного режиму;
  • незбалансованості дієти;
  • пасивного способу життя, відсутність фізичного навантаження;
  • прийому певних лікарських засобів.

Як правило, запор виникає при таких патологіях, як цукровий діабет, атеросклероз, депресія.

Приклад меню від дієтолога пансіонату

Дієтологи розробили оптимальний варіант меню для людей похилого віку на тиждень.

Понеділок:

1. Сніданок: гречка та слабкий чай.
2. 2-й сніданок: сендвіч з філе курки і свіжий огірок.
3. Обід: курячий бульйон, овочі запечені, сир.
4. Полуденок: фрукти.
5. Вечір: каша й тефтелі, салат із овочів з маслом.

Вівторок:

1. Ранок: перлова каша з сухофруктами.
2. День: суп, печена картопля та інші овочі (на вибір).
3. Вечеря: голубці.

Середа:

1. Сніданок: йогурт.
2. Ланч: фрукти.
3. Обід: бульйон на пісному м'ясі, варену картоплю з помідорами.
4. Полуденок: фрукти.
5. Вечеря: куряче філе у відварному вигляді, овочевий салат.

Четвер:

1. Ранковий прийом: каша з курагою.
2. 2-ий сніданок: нежирне молоко, яблуко.
3. Обід: картопля з куркою, салат, рясно присмачений зеленню.
4. Полуденок: 2 мандарина.
5. Вечеря: скумбрія, запечена з овочами.

П'ятниця:

1. Сніданок: чай, білковий омлет.
2. Ланч: курага (пропарена).
3. Обідня прийом: суп із макаронами, філе курки з печеною картоплею.
4. Полуденок: булка з йогуртом.
5. Вечеря: відварна курка, запечений буряк, приправлений ​​олією.

Субота:

1. З ранку: яйце відварне, сендвіч із куркою і помідором.
2. Обід: печені овочі з м'ясом, знежирений сир.
3. Вечеря: парова котлета, теплий салат з м'ясом, яблуко.

Неділя:

1. Сніданок: каша, приправлена ​​олією.
2. Другий сніданок: нежирний сир і на вибір фрукти.
3. Обід: пісний борщ, макарони з м'ясом.
4. Перекус: йогурт, трохи фруктів.
5. Увечері: салат з буряка, запечена нежирна риба.

У перервах між прийомами їжі необхідно пити воду. Порції повинні бути невеликі, щоб не допускати переїдання. У чай можна додавати невелику кількість цукру. Каші варяться на воді. Сіль використовується у мінімальній кількості, від гострих приправ і спецій необхідно відмовитися.

Дієта при різних видах запорів

Спастичний вид запору викликаний кишковими спазмами, що перешкоджають виходу калу. Особливості харчування при даному розладі:

  • основа раціону - каші, нежирні тверді види сирів, протушенние овочі, фрукти в свіжому вигляді, якісний фарш із пісних сортів м'яса, нежирна риба;
  • виключаються - солодкі, борошняні та хлібобулочні вироби, яловичина і баранина, соуси і маринади, соління, гострі спеції, копченості.

Атонічний запор виникає внаслідок слабкої кишкової перистальтики. Дієта повинна складатися з продуктів, збагачених клітковиною, яка допоможе зміцнити стінки кишечника. До таких продуктів відносяться - гриби, горіхи, фрукти, бобові, ягоди.

Якщо запор знаходиться у хронічній стадії, дієта підбирається індивідуально. У приватному пансіонаті «Тепло любих» меню розробляється у залежності від того, що послужило причиною порушення дефекації. Але основні продукти в будь-якому раціоні - каші, овочі та фрукти. Готові страви заправляють невеликою кількістю оливкової олії. Каші варять тільки на очищеній воді.

Дотримання питного режиму

За день людина повинна випивати від 2 до 2.5 л води. Якщо в організм надходить недостатньо рідини, він починає «забирати» її з кишечника, що провокує зневоднення, затвердіння калових мас, і, як наслідок, запори. Крім очищеної води можна пити та негазовану мінеральну воду. Чай і рідкі перші страви не вважаються рідиною.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.58 [19 Голоса (ів)]

Корисні статті

2022-03-09

У пансіотнаті "Тепло любих" свята відбуваються так, щоб залишити незабутні враження у постояльців та гостей пансіонату. І 8 березня не стало винятком.

2020-10-12

Запор - порушення функцій шлунково-кишкового тракту, від якого страждають багато людей. Сидяча робота, відсутність регулярних фізичних навантажень, стреси та неправильне харчування - всі ці фактори присутні в житті сучасної людини й часто провокують порушення кишкової перистальтики. Нерідко запори виникають і в літньому віці. Дану проблему рекомендується вирішувати відразу, в іншому випадку запори можуть привести до численних ускладнень, наприклад, появи геморою.

2020-08-04

Старість - фінальний етап розвитку особистості. Змінюються зовнішні обставини та сприйняття життя. У цей нелегкий період особливо потрібна підтримка як близьких, так і фахівців. Сумлінну психологічну допомогу людям похилого віку надають платні пансіонати по догляду за людьми похилого віку та інвалідами.

Розрахунок вартості